Изкуството на винотерапията

За виното

„Виното е най-полезното измежду напитките, най- приятното измежду лекарствата и най- вкусното измежду храните“  пише гръцкият философ Плутарх, живял между 46 -125 г. Близо 400 години преди това Хипократ препоръчвал на пациентите си вино, разредено с вода срещу главоболие и проблеми с храносмилането. Идеята за виното като еликсир за здраве и красота има дълга историческа традиция.

През Средновековието то било единствената сигурна напитка, която устоявала на бактериални зарази, поради което  пациенти и лекари в средновековните хоспитали, като Beaune в Бургундия например, имали право на  ежедневни дози до 5 литра (вероятно разредени с вода като при древните гърци). От рицарския епос са известни освен това рецепти за лекуване на отворени рани с компреси от червено вино. Лечебни вани от пресни джибри пък се споменават в историческите извори от 17. век като средство против ишиас и артрит, а като еликсир за подмладяване гроздето било известно на изисканите дами в двора на Луи XIV, които мажели лицето си с гроздов сок и вино за да придобият свеж, розов тен. В края на 19-ти век гроздето е било най- използвания плод за лечение в престижните швейцарски курорти, а лечебните свойства на виното били толкова убедителни, че през 1898 г. в Хайделберг здравната каса дори взела решение да го включи в каталога си като лекарство.

И ако  вярата в лечебните му свойства през хилядолетията се основавала на наблюдения, в последните 30 години, за радост на приятелите на виното, се множат научните доказателства за здравословното му действие.

Първата стъпка в научното разгадаването на лечебните тайни на гроздето се свързва с откритието на френския учен проф. Мескюлие, който през 1948 г. успява за първи път да изолира лабораторно полифенола ОРС (олигомерен проантоцианидин). Както при повечето значими научни открития и това станало случайно. В следвоенна Франция Мескелер търсел евтина суровина, богата на протеини, подходяща за изхранването на населението. В изследванията си върху люспите на фъстъците той се натъкнал на сензационния полифенол ОРС, който притежавал уникалната способност да неутрализира свободните радикали и по този начин да предпазва клетките от стареене. Впоследствие Мескюлие изолирал ОРС от корите на канадски бор и от семките на гроздето.

30 години по-късно отново френски учен  Серж Рено от университета в Бордо  установил, че именно в семките и кожите на гроздето се съдържат значителни количества полифеноли и че тъкмо те придават особените лечебни качества на гроздето и виното.

В хода на своите изледвания Серж Рено се натъкнал на един феномен, известен днес на науката като „френския парадокс“. Той установил, че  селяните от винарските райони на Франция по-рядко страдали от сърдечносъдови заболявания, макар че кръвта им съдържала много повече холестерин в сравнение с английските му пациенти. Отговор на този парадокс той открил в естествения химикал Resvеratrol, който се съдържа в значителни количестава единствено в кожите на червеното грозде и в червеното вино. В съчетание с полифенола OPC и с витамините Е и С Resvеratrol  способствуа за естествена регулация на холестерина в кръвта и по този начин предпазва от сърдечно съдови заболявания. Съвременни изследвания на университетите в Харвард и Масачузетс, САЩ и  Улм в Германия, го сочат още като средство за естествена защита на организма срещу ракови образувания. Изследователски екип на университета в Улм  неотдавна доказа в клинични студии, че резвератрола подпомага  лечението на някои резистентни спрямо химиотерапия тумори. Макар че изследванията в тази насока са в началната си фаза, учените нареждат резвератрола сред най-обнадеждаващите биоактивни вещества за борба с рака за в бъдеще.

С откритието на Серж Рено се възражда идеята за използване на  виното и на отпадъчните продукти от винопроизводството в името на здравето и красотата. Първият спа център в света, чиято програма е конципирана изключително върху продукти на винена основа- Caudalie възниква 1998 в замъка Chemin de Smith Haut Lafitte, Bordeaux- Martillac. Следват го престижни центрове като Bollants, Германия, Sante´Wineland, Южна Африка, Loisium, Австрия и т.н.

Център за Винотерапия TODOROFF

Казват, че виното било напитката на боговете

Като Ви предлагаме да се изкъпете в тази божествена напитка го правим от една страна с убеждението, че тя ще Ви дари със здраве и ще Ви направи по – красиви. Основание да вярваме в това ни дават както множеството научни изследвания за лечебните свойства на виното, така и успехът на Винотерапията в съвременните спа центрове по света.

Нашето искрено желание, от друга страна, е да Ви помогнем да забравите  за малко забързаното си ежедневие,  да Ви накараме да помечтаете и да се почувствате поне за миг част от компанията, населявала в ония далечни времена Олимп.

Без съмнение съществуват различни отговори на въпроса – „Какво всъщност е Винотерапията“. За нас Винотерапията е времето, което отделяме за себе си за да поддържаме  тялото си здраво, да го заредим с нова енергия, да релаксираме или просто да се порадваме на мига.

Винотерапията e грижа за здравето, чрез натурални и естествени здравословни продукти от грозде и вино, която освен здраве доставя и наслада на сетивата.

За Винотерапията времето няма значение, но мястото където се прилага е от особено значение. Нашата интерпретация се гради върху няколко основни убеждения:Открийте винотерапията в нейната класическа форма!

 

Виното дарява с красота и здраве

Радваме се да Ви предложим за първи път в България една уникална програма за Винотерапия, в която гроздето и виното са основни герои. Полифенолите, съдържащи се в гроздето, са уникални биоактивни вещества, които осигуряват ефикасна защита за клетките и ги предпазват от стареене.  Защитното им действие е 50 пъти по-силно от това на витамин Е и 18 пъти по-силно от витамин С.

За Вас сме подбрали автентични терапии и релаксиращи ритуали на основата на винени продукти и Ви каним на една нетрадиционна дегустация. Ваните с винени екстракти стимулират  кръвообращението и пречистват организма от токсини, маски и обвивания с микронизирани гроздови семки и джибри,  екстракти от червено вино регенерират и  заздравяват тъканите,  а масажите с масло от грозде омекотяват и подхранват кожата с мощни антиоксиданти.

 

Грижата за здравето доставя наслада

Вярно е, че задачата да съставим програма, която дарява със здраве, доставя удоволстиве и в която виното изпълнява главната роля не беше от най-трудните. Виното е напитка, която винаги свързваме с наслада. Вероятно повечето от Вас дори, при израза „винотерапия“ си представят онова блаженно състояние, при което, приятно отпуснати във вана с ароматно вино отпиват със сламка от божествената течност. Макар, че продуктите ни са 100% натурални на изкушените от Вас предлагаме да се придържат  все пак към методите на класическата дегустация, за които учените твърдят, че са също толкова здравословни и полезни. Редовната, умерена консумация на вино предпазва организма от сърдечно съдови заболявания и тумори. Лечебния ефект идва от естествения химикал резвератрол, съдържащ се в значителни количества в червеното вино. Резвератролът регулира нивото на холестерина в кръвта и защитава клетките от свободните радикали.

 

Респект към природата и вяра в нейните лечебни сили

Ние сме дълбоко убедени, че в днешно време истинският лукс е натуралният продукт. Затова в продуктите, които използваме, няма да намерите петролни деривати, синтетични оцветители и парфюмни вещества, които са в основата на множество кожни алергии. За разлика от класически формулираната козметика, нашите продукти са така конципирани, че изключват използуването на консерванти и синтетични емулгатори.

Екстрактите от грозде, които използуваме в процедурите,  са с качества на хранителен продукт. Във всички процедури използуваме само студено пресовано гроздово масло, защото единствено в него са запазени уникалните биоактивни съставки.

 

Раят не е място, а усещане

Eлегантната атмосфера и топлите тонове на интериора,  специално подбраните аромати, звуците на приглушена музика и вниманието на нашите терапевти не са самоцел. Те са част от разбирането ни за Винотерапията  като преживяване, което ни изпълва с радост, заставя ни да преосмисляме начина си на живот и ни дарява с нови сили.

 

Полезните свойства на Винотерапията

Биоактивни съставки в екстрактите от грозде

Стрeмителната  си кариера като еликсир за здраве и красота, гроздето  дължи преди всичко на две обстоятелства: от една страна на откритите в него полифеноли и от друга страна на факта, че те се съдържат в значими количества единствено и само в семките и кожите на гроздето.

ОРС ( Olygomeres Proantocianidin)

OPC е най -силният антиоксидант, известен до днес на науката, 50 пъти по- ефективен от витамин Е и 18 пъти по- ефективен от витамин С, което го прави  незаменимо средство срещу стареенето.

Ние сме толкова млади, колкото са млади нашите клетки. Всяка една от тях е принудена ежедневно да се защитава срещу многобройните атаки на  свободните радикали, които се образуват в тялото като отпадъчен продукт при обменните процеси. Неправилното хранене, замърсеният въздух, цигареният дим, стреса, но също така и активният спорт стимулират допълнително образуването на свободни радикали. Ако организма не успее да се справи с атаките на тези агресивни молекули, те повреждат клетката. С други думи свободните радикали са в основата на всички нещастия в организма: от преждевременните бръчки, вследствие на разрушени влакна на колагена и еластина, до всички болести и всички онези процеси в  организма, които ние наричаме просто стареене.

Освен  силно антиоксидативно действие, на полифенола ОРС се приписва и ролята на своеобразен катализатор, който засилва действието на други познати антиоксиданти като витамин С и Е например. Заради свойствата му да  възпира разграждането на хиалуроновата киселина и да възстановява разрушените колагенови и еластинови влакна в организма ОРС е считан от съвременната наука за най- ефикасното средство срещу стареенето. Доказани са също и неговите приноси за регулиране на обменните процеси и венозното кръвообращение, затруднено при целулит, както и свойствата му да  осигурява ефикасна защита  на съединителната тъкан на очите и да подсилва зрението.

В най-голямо количество ОРС се съдържа в гроздовите семки и в студено пресованото гроздово масло.

Resveratrol

Резвератролът принадлежи към групата на фитоалексините –  вид антибиотични полифенолни съединения, които подсилват защитната система на растенията  срещу ултравиолетови облъчвания, паразити и вредители. Защитните му функции действат не само при растенията, а и в човешкия организъм – това доказват изследванията на множество престижни научни институти през последните 20 години. Тъй като е разтворим както във вода така и в масло има по широк спектър на защитно действие от познатите антиоксиданти витамин С и Е.

В най-голямо количество резвератролът се съдържа в кожите на червеното грозде и като резултат от ферментацията в червеното вино.

 

 

Активни съставки и продукти в програмата на центъра за винотерапия TODOROFF

Студено пресовано гроздово масло

Благодарение на високата концентрация на антиоксиданти, ненаситени мастни киселини и витамини, подхранващо-възстановителните свойства на студено пресованото масло от гроздови семки са извън всяка конкуренция. То съдържа 92 % ненаситени мастни киселини, от които  78%  линолова киселина. Линоловата киселина е етсествена съставка в съединителните тъкани на кожата и  основна й функция е да  регулира водния баланс и да предпазва кожата от изсъхване. Сухата и чувствителна кожа обикновенно изпитва недостиг тъкмо на линолова киселина, който трябва да бъде компенсиран за да се възстанови баланса.  Високото съдържание (за сравнение известното като здравословно и полезно за кожата маслинено масло съдържа 10% линолова киселина) имено на тази съставка в гроздовото масло го прави идеално спредство за поддържане на водния баланс на сухата и чувствителна кожа.

Маслото от гроздови семки е изключително богато на Витамин Е, наричан още витамина на младостта. Свойството на витамин Е да се свързва със свободните радикали и да ги неутрализира го прави незаменима съставка на anti-age козметиката, при това е естествен консервант. Освен козметичен, витамин Е има и лечебен ефект тъй като укрепва кръвоносните съдове, влияе на клетъчното дишане и възстановява мускулните влакна.

Масло от карите

Маслото от карите – тайното оръжие срещу бръчки, което легендарните египетски красавици Нефертити и Клеопатра държали винаги под ръка, защото придавало на кожата еластичност и свежест.

Африканското дърво карите или шеа (идва от френското karite и английското shea вutter ), расте в гористата савана между Сенегал и Нигерия. По твърдост напомня дъб и обикновено живее около 200 години. Плодовете му приличат на малко авокадо, от меката ароматна част на костилките се добива масло с изключително ценни активни съставки.

Прочутото масло защитава кожата и косата на африканките от жегите и изпепеляващото слънце. Още в средата на миналия век изследвания потвърждават факта, че хората, използващи масло от карите, почти не страдат от кожни заболявания, а кожата е поразително гладка и еластична. Незаменимите мастни киселини и мазнини в състава му притежават силни регенериращи свойства и влияят на производството на колаген. Съдържа значителни количества алантоин, който омекотява кожата и я прави мека и гладка като коприна.

Маслото от карите е известно и като ефективно средство срещу стрии и бръчки. То е една от най-богатите маслени субстанции, има омекотяващ, подхранващ, овлажняващ и подмладяващ ефект върху кожата. Ефектът от овлажняващото и подхранващото му действие настъпва след час и продължава цели 8.

Екстракт от червено вино

Съдържа ценни минерали, танин, фруктови киселини, ОРС и резвератрол. Има стягащо действие за кожата, стимулира биосинтезата на колаген в тъканите, действа за забавяне разграждането на хиалуроновата киселина в организма.

Микронизирани гроздови семки

Екстракт, който използваме е 100% натурален продукт и се произвежда от изсушени гроздови семки. Съдържа  висока концентрация на най мощния антиоксидант ОРС (олигомерен проантоцианидин). ОРС осигурява ефективна защита на клетките от свободни радикали, стимулира биосинтезата на колаген и еластин в тъканите и регенерира кожата.

Микронизирани джибри

Съдържат естествените антиоксиданти ОРС и резвератрол, плодова киселина, минерали и танини. Плодовата киселина (А.Н.А. алфахидрокси киселина) на гроздето разгражда мъртвите клетки, способства за стягане на засегнатата от целулит кожа, спомага за възстановяване на разрушените колагенови влакна и има лек избелващ ефект. Антиоксидантите осигуряват защита за клетките и забавят процесите на стареене.

Екстракт от лозови листа

Стимулира венозното кръвообращение и лимфната система, подобрява еластичността на тъканите и заздравява кръвоносните съдове. В традиционната медицина, а в последно време и в съвременната фармакология екстракта от лозови листа се използува като средство срещу разширени вени и отоци.

Витамин Е

Наричат го още витамина на младостта. Свойството му да се свързва със свободните радикали и да ги неутрализира го прави незаменима съставка на anti-age козметиката, при това е естествен консервант. Освен козметичен, витамин Е има и лечебен ефект тъй като укрепва кръвоносните съдове, влияе на клетъчното дишане и възстановява мускулните влакна.

Алое Вера

Алое Вера е субтропично растение от вида на лилиите, чиито лечебните свойства са познати на човечеството повече от 6000 г. Листата на алое вера съдържат повече от 160 ценни биоактивни вещества, естествени витамини, ензими, аминокиселини. В козметологията особено ценени са свойствата на алое вера да хидратира, да успокоява и освежава кожата. Витамините А и Е, които се съдържат в значителни количества в растението ускоряват регенерирането на кожата.

Продуктът, който използваме, е с изключителни качества и съдържа 98% концентрация на гел от алое вера!

Красотата е отражение на светлината в душата

Ние вярваме, че истинската красота е израз на вътрешна хармония и равновесие. Затова програмата ни е изградена на холистичния принцип и включва освен класически процедури за разкрасяване също и специални програми и ритуали, които хармонизират и зареждат с  нова енергия. Отделете време за себе си и посетете нашият уютен комплекс за термални процедури с прекрасен изглед към Родопите!

БИО САУНА

Релаксирайте с аромата на прясно сено в нашата уникална биосауна!

В медника над огнището къкри ароматна отвара от свежи билки, в кабината звучи приятна музика, погледът Ви витае над лозовите масиви на Брестовица и Вие внезапно осъзнавате, че тъкмо дребните неща правят живота Ви хубав.

РИМСКА БАНЯ

Насладете се на мига, забулени в ароматната пара на римската баня, докато всяка пора на кожата Ви се прочиства в дълбочина, а тялото Ви съблича умората от делника. За да засилим прочистващия и регенериращ ефект на тази здравословна процедура сме добавили внимателно подбрани етерични масла в ароматизатора. Усещането за чистота и свежест след нея е неповторимо!

ТЕПИДАРИУМ

Oтпуснете се на приятно затоплените каменни пейки в тепидариума и забравете за времето! Лъчиста топлина, подобна на слънчевата,  поддържа температура на въздуха около 39°C, при която в  организма се задействат процеси,  спомагащи пречистването му и укрепващи имунната система. Заради сравнително ниската температура престоят в кабината е изключително приятен и релаксиращ.

Погрижете се за тялото си, за да бъде духът Ви щастлив да го обитава!